Hanukka-juhla

Edellinen sivuOpetus_ja_artikkelit.htmlshapeimage_1_link_0
http://livepage.apple.com/
 


Hanukka-juhlaa vietetään kahdeksan päivää. Juhlan alku saattuu marraskuun loppupuolelta joulokuun loppupuolle saakka. Hanukka-juhlaa kutsutaan myös valon juhlaksi. Juhlaa vieitetään makkabilaisten voiton muistoksi kreikkalais-syyrialaisesta hallitsijasta Antiochus IV:stä ja vuonna 165 eKr. tapahtuneen temppelin uudelleen vihkimisen kunniaksi. Tämä kertomus löytyy Apokryfikirjojen kahdesta ensimmäisestä Makkabilaiskirjasta. Hanukka (hepr. חנוכה) alkaa illalla 24. päivää Kislevkuuta.

Antiochus IV hallitsi Juudeaa yli 2300 vuotta sitten. Hän kiusasi juutalaisia, pilkkasi Israelin Pyhää. Esimerkiksi silloin Temppelin alttarilla teurastettiin sikoja. Judah Maccabee on johdattanut Israelin kansa vapauttamis-sodassa kreikkalaisia vastaan. Israelin voitossa on ollut suuri ihme, mutta juutalaiset eivät juhli sotien voittoja. Hanukka-juhlaa, ei olisi ollut, jos Jumalan ihmettä ei olisi tapahtunut.

Kun israelilaiset hallitsivat Pyhää Maata, Jerusalemin temppelissä Jumalan kasvojen edessä oli palanut sammumatta öin ja päivin menora-valaisin. Kun juutalaiset olivat vapauttaneet Jerusalemin, Temppelissä kaikki oli saastuttu.  Löydettiin vain pieni määrä öljyä menora-valaisinta varten. Sen olisi riittänyt vain yhdeksi päiväksi palamaan.  Mutta Jumala teki ihmeen, ja tämä öljy paloikin kahdeksan päivää - saman ajan, joka tarvittiin uuden öljyn valmistamiseen ja vihkimiseen.

           Hanukkaa juhlitaan 8 päivää, joiden aikana erityiseen yhdeksanhaaraiseen Hanukka-kynttelikköön, jota kutsutaan nimellä hanukkija, sytytetään kynttilöitä. Kynttilät sytytetään erillisella yhdeksännellä kynttilällä, shamashilla. Ensimmäisenä juhlailtana hanukkija-kynttelikossä palaa kaksi kynttilää, seuraavana – 3 jne. Viimeisenä juhlailtana kaikki 9 kynttilät palavat. Kynttelikkö sijoitetaan niin, että se olisi näkyvissä talon ulkopuolelta.

           Hanukkan viettämisestä ei ole tarkkoja kaavoja. Hanukkalla on oma haju: perunan-, sipulin- ja öljyntuoksu. Hanukkalla syödään perunaräiskäleitä, öljyssä paistettuja hillomunkkeja. Öljyssä paitetulla ruoalla juutalaiset muistutetaan ölyihmeestä.

         Juhlaan kuuluu myös peli, jota pelataan nelisivuiselle hyrrällä, jota kutsutaan nimellä dreiden tai sevivon. Jokaisella sivulla on kaiverrettuna yksi heprealainen kirjain. Nämä ovat akronyymejä, jotka yhdessä merkitsevät ”suuri ihme tapahtui täällä”. Tätä akronyymejä käytetään ainoastaan Israelissa. Diasporassa olevilla juutalaisilla on dreidel, jossa on akronyymi: ”suuri ihme tapahtui siellä”.

Jouluna on tapana antaa arvokkaita lahjoja. Hanukkana on myös tapana tehdä lahjoja, mutta ne eivät ole niin vaativia. Joulun ilmapiiri on hiljaista rauhaa, Hanukka on meluisempi juhla, sillä on omia kauniita lauluja. Vanhemmat antavat lahjoja lapsilleen, myös siinä tapauksessa, jos lapset jo asuvat erikseen.